joi, 21 iunie 2012

Arborele familiei


Ideea a venit de la Elenie.Eu am adaptat-o pentru orele de cateheză, care presupun mai mulţi copii, deci mai multe familii. Fraţii au lucrat în echipă, având aceeaşi familie, iar pe copiii mai mici (6-7 ani) i-am asociat cu un copil mai mare (10 ani) care să îi ajute.

Am folosit:
1.       Şablonul pe care l-am făcut după modelul de la Elenie.



2.       Iconiţe alese pentru fiecare membru al familiei şi câte una mai mare cu Domnul Hristos, centrul familiei ortodoxe. Eu am 12 copii din 7 familii, aşa că am printat color iconiţe pentru toţi membrii acestor 7 familii. Pun mai jos documentul meu word, poate vă ajută.


3.       Mici poze printate cu fiecare membru, acolo unde am avut. E ceva în plus faţă de ideea originală, dar mi s-a părut important pentru copii să vadă figura, nu doar icoana ocrotitorului.


Paşi:
1.       Colorarea copacului
2.       Împărţirea iconiţelor (am făcut un fel de joc din asta – eu strigam ce sfânt disponibil am în mână, iar cei care aveau un membru cu numele respectiv şi aveau nevoie de icoana lui trebuiau să ridice mâna; cine cerea primul primea)
3.       Lipirea iconiţelor sfinţilor protectori
4.       Lipirea pozelor
5.       Decuparea foii şi lipirea ei pe un carton A4 colorat
6.       Perforare şi legare cu panglică pt. agăţat


Copiii, dar şi părinţii lor, au fost foarte încântaţi, iar panourile stau acum la loc de cinste în casele lor.
N.

Rusalii: Spirală cu limbi de foc şi porumbei


O activitate care îi ajută pe cei mici să înţeleagă cum lucrează Duhul Sfânt, care mişcă şi transformă fără ca noi să vedem cine face acest lucru.

Materiale necesare:
  • -          farfurie de hârtie pentru fiecare copil
  • -          marker
  • -          foarfece
  • -          şablon de decupat cu limbi de foc şi porumbei
  • -          lipici
  • -          perforator
  • -          panglică

Pe spatele farfuriei catehetul desenează o spirală în formă de melc. (E bine să faceţi una de probă înainte. Dacă o faceţi prea îngustă, va ieşi prea lungă.)
Copilul trebuie să decupeze spirala pe urma markerului, apoi se perforează centrul şi se leagă o panglică, pentru a o putea agăţa.
Pe ea se pot lipi limbi de foc (printate pe hârtie portocalie) şi porumbei, pe care le puteţi realiza foarte uşor cu ajutorul şabloanelor pe care le-am făcut pentru un A4:



Se pot agăţa de lustră sau afară, de sfoara de rufe (atenţie la căţei, sunt foarte tentante!). Noi am făcut pentru fiecare copil din grupa mică şi una mai complexă, cu copiii din grupa mai mare, pe care am dus-o la biserică şi am agăţat-o de candelabru
N.



Rusalii: Porumbelul şi darurile Duhului Sfânt



O activitate pe care am făcut-o în 2011, foarte bună pentru a marca sărbătoarea şi a vorbi şi reţine darurile Duhului Sfânt.
Materiale necesare:
  • -          şablonul tipărit pe o hârtie mai grosuţă, chiar carton
  • -          foarfecă
  • -          perforator
  • -          panglică
  • -          un băţ subţire (eu am folosit din acelea pentru frigărui)

Fiecare copil decupează un porumbel, scrie pe el darurile Duhului Sfânt. Porumbelul este perforat, se leagă cu o panglică şi apoi se agaţă ca ornament cu ajutorul beţişorului. Noi l-am folosit la biserică.
N.

vineri, 15 iunie 2012

Porumbel pentru Rusalii


Cu întârziere încerc să postez câte ceva din activităţile pe care le-am făcut cu copiii pentru Rusalii.
Pentru grupa mea mică (7-9 ani) am ales un porumbel origami.




Materiale necesare:
  • -        şerveţele dantelate pentru tort
  • -          foarfecă
  • -          perforator
  • -          panglică
Instrucţiunile şi imagini despre cum se îndoaie şerveţelul găsiţi aici.

N.

Atelier de creaţie: punguţă pentru prescuri sau anafură

Cu ajutorul Domnului în parohia noastră se va deschide un mic centru cultural, sub ocrotirea Sfântului Nectarie. În acest spaţiu îmi doresc să desfăşurăm şi mici ateliere de creaţie, iar ca pregătire vreau să întocmesc o listă cu astfel de posibile activităţi. Pentru că poate foloseşte şi altora, am creat o categorie specială şi aici.
Pentru început, punguţa cu prescuri (sau anafură) pe care am găsit-o pe Ortodoxia copiilor.Am văzut aşa ceva pentru prima dată în Grecia, şi mi-a plăcut mult ideea. Poate fi folosită pentru a duce prescura la biserică sau pentru a păstra anafura acasă.

Punguţă pentru prescuri




1.Tăiem o bucată de pânză cu lungimea de 44 cm şi lăţimea de 16 cm. Punem părţile pânzei în două.
2.Trasăm liniile unde vom coase crucea. Să punem pe aceste linii panglicile subţiri în formă de cruce pe care să le coasem cu mâna sau la maşina de cusut. Crucea de pe punguţă mai poate fi brodată. Dimensiunile panglicii pentru cruce: lungime 1-10 cm, II – 6,5 cm
3.Coasem marginile punguţei pe dos, lăsând de la margini 0,5 cm. întoarcem punguţa pe faţă.

4.Marginea de sus a punguţei o îndoiem cu 2 cm şi o coasem, lăsând loc pentru a pune o panglică (şi a lega punguţa).
5.Punem panglica şi legăm punguţa. Capetele panglicii să le topim foarte atent la foc, pentru a nu se destrăma. Lungimea panglicii — 70 cm.
6.Punguţa se calcă, iar dacă mai rămâne loc se mai poate broda şi un ornament.




 Mulţumim mult realizatorilor!

Desene animate ortodoxe: Clopoţelul




Clopoţelul este un excepţional desen animat pentru copii, dar şi pentru maturi, ce prezintă o legendă interesantă despre apariţia tradiţiei de a bate clopotele. În esenţă este o ilustrare grăitoare despre bine şi rău, despre jertfire şi compasiune între oameni.
Traducere în limba română – Ortodoxia pentru copii.