joi, 11 martie 2010

Îndrumar de spovedanie pentru copiii de 7-11 ani

Pentru mulţi copii trecerea de 7 ani, când trebuie să se spovedească pentru a se împărtăşi, se face fără ca nimeni să le explice ce înseamnă Spovedania şi iertarea. De asemenea, rugăciunile din canonul rânduielii de împărtăşire sunt mult peste nivelul lor de înţelegere.
De aceea, plecând de la mai multe episoade din ghidul catehetic "Hristos împărtăşit copiilor", am alcătuit un mic îndrumar de spovedanie pentru copii. L-am aşezat într-o formă printabilă pe un A4 faţă-dos, ca să fie ca o mică cărticică pe care copilul să o păstreze şi să o folosească de câte ori se spovedeşte. Pentru a-i fi şi mai dragă, am personalizat-o.
Din dorinţa de a folosi şi altora, pun acest îndrumar şi aici:

Mic îndrumar de spovedanie pentru copiii de 7-11 ani

N.C.

4 comentarii:

Cristina Sturzu spunea...

Foarte util îndrumarul!
mulţumim!
fetele mi-au cerut să listez să dea şi la colegi, la şcoală :)

Natalia spunea...

O, mă bucur! şi mulţumesc de feed-back! :)

Iulia spunea...

Util...prima oara cand m-am spovedit a fost in aceasta vara(am implinit 12 ani in iunie).Dar eu deja folosesc un indreptar pentru cei mari,si vreau sa va intreb daca nu aveti si indrumare pentru copii peste 11 ani...Multumesc

Natalia spunea...

Iulia dragă, mie nu mi-au plăcut niciodată îndrumarele de Spovedanie :). Cred că nu vor putea cuprinde vreodată sufletul omului, ca să nu mai vorbesc de faptul că uneori afli din ele că oamenii fac lucruri despre care îţi era mai bine să nu ştii...

Există însă şi unele îndrumare mai bune decât altele, iar unul care mie mi-a plăcut cât de cât este cel al părintelui Eugen Jurca. Îl găseşti online aici:
http://www.scribd.com/doc/26099833/Jurca-Pr-Eugen-Chestionar-de-Spovedanie

şi găseşti în el şi un ghid pentru adolescenţi, şi pentru copii. Vezi, în funcţie de vârsta ta sufletească, care îţi este mai de folos. Dar să nu rămâi la literă. Învaţă să discerni tu răul de bine, să Îl întrebi mereu pe Domnul despre asta, şi fă o Spovedanie vie, independentă de cărţi.
Te îmbrăţişez cu drag şi te mai aştept pe aici!
N.C.