joi, 21 martie 2013

Doamna Post sau Doamna Patruzeci de zile

 
 
Doamna Post sau Doamna Patruzeci de zile reprezintă o tradiţie ortodoxă locală din Grecia, care, în timp, s-a răspîndit şi în celelalte ţări ortodoxe. Ea este, de fapt, calendarul Postului Mare. Înainte, în vechime, oamenii nu aveau la dispoziţie mijloacele de măsurare a timpului pe care le avem noi, nu existau atîtea tipărituri sau acces la internet. Cu alte cuvinte, ei nu aveau un calendar care să măsoare zilele. De aceea, au creat un măsurător special. Au luat o hîrtie şi au desenat o călugăriţă: pe Doamna Post. Astăzi, în unele zone din Grecia Doamna Post este reprezentată de un desen pe hîrtie, dar există şi zone în care gospodinele o realizează din făină şi apă.
Doamna Patruzeci de zile nu are gură - pentru că posteşte, mîinile îi sînt încrucişate - deoarece se roagă şi are şapte picioare, fiecare dintre acestea reprezentînd o duminică din Marele Post. În fiecare sîmbătă i se taie unul dintre picioare, ultimul picior fiindu-i tăiat în Sîmbăta Mare.
 
Cele Patruzeci de zile reprezintă perioada de post de dinaintea Învierii Domnului. În aceste zile postim deoarece ne aducem aminte de postul Mîntuitorului din pustie.
 
Pentru prima sîmbătă din Post, am pregătit aceste calendare pentru a-i ajuta pe copiii să reţină mai uşor cîte săptămîni durează Postul, ce trebuie să mîncăm de post, care sînt cele şapte duminici.
 
Pentru copiii de la grupa de vîrstă 6 - 9 ani am pregătit imaginea de mai jos:

 
 
 
Ei trebuie să schiţeze/deseneze picioarele Doamnei Post după următoarele întrebări:
1. Ce figură geomerică urmează pentru fiecare rînd?
2. Ce culoare trebuie să desenaţi pentru fiecare figură geometrică?
 
La grupa de vîrstă 10 - 14 ani, copiii vor trebui să o decupeze pe Doamna Post, să o deseneze şi apoi să lipească pe picioarele ei mîncărurile de post din figura alăturată.

 
 

Sau varianta de mai jos, unde alimentele de post sînt deja menţionate pe şorţ: fasole, măsline, caracatiţă, calamari, halva, peşte, pîine nedospită (lipie), creveţi. Pe lîngă acestea mai puteţi adăuga: fructe uscate, alune, migdale, pîine cu seminţe, legume, fructe, orez, etc.
 
 
 
 
Am pregătit şi pentru grupa de tineri (15 - 25 ani) o ilustrată cu Doamna Post, deoarece săptămînile trecute părintele a avut surpriza de a vedea că nu ştiau să spună nici cele şapte duminici din Post, nici semnificaţia fiecăreia dintre ele. Astfel, aceştia vor scrie pe fiecare picior duminica corespunzătoare şi vor primi explicaţii despre fiecare duminică în parte.
 

 
 
Doamna Post poate fi lipită cu un magnet pe frigider.
 
SursE:
 
Post cu folos duhovnicesc şi sănătate!
 
Material realizat de Parohia Ortodoxă Noua II Braşov şi de Frăţia Sfintei Eufimia.
 

Niciun comentariu: