Pages

vineri, 20 februarie 2015

IERTARE şi IUBIRE - activitate practica

V-am mai vorbit despre această activitate aici (Teaching Kids Forgivness). Nu am timp să fac traducerea, dar din imaginile de acolo vă puteţi da seama cum se face.
Ce am adus nou, este faptul că am realizat un alt şablon, care mi s-a părut mai potrivit. Vi-l ofer cu drag şi vouă, celor care vreţi să lucraţi cu copiii.
Activitatea se poate face când vorbiţi despre Duminica Întoarecerii Fiului risipitor, Duminica Iertării sau despre iertare în general.
Dumnezeu este Iubire, iar iertarea lui este nemărginită.

Iată şablonul pe care îl puteţi folosi. În interiorul inimii, copiii au scris IUBIRE şi/sau alte cuvinte pe care le-au asociat cu Dumnezeu în urma discutării Parabolei Fiului risipitor:


Şi iată cum ne-au ieşit nouă (grupa de 7-9 ani):


Natalia Corlean, 

Fiul risipitor – jocuri tematice




1.       Joc de pantomimă
Unul dintre copii va fi povestitorul, altul va face pantomima. Daţi povestitorului un text cu pilda redactată la nivelul lor de înţelegere, cu accente pe acţiune şi sentimente – fiul care vine să îşi ceară partea de avere, tatăl care se întristează, fiul lacom care ia totul şi pleacă, care joacă jocuri de noroc, risipeşte banii, foamea, slujba de porcar, revelaţia întoarcerii, întoarcerea şi bucuria finală – care va fi mimată de toţi copiii.

2.       Decizii bune/rele – desene la minut
Pe rând, după cum vor, câte un copil iese la tablă (clipboard sau ce aveţi la dispoziţie) şi are 60 de secunde să reprezinte prin desen o decizie care poate fi BUNĂ sau REA. După încheierea timpului, restul copiilor trebuie să ghicească despre ce decizie este vorba, să spună dacă e bună sau rea şi DE CE.

Fiul risipitor - povestit în termeni de Facebook

Am folosit materialul pentru grupa mea de 13-15 ani. Li s-a părut "foarte tare" :).
Am urmărit filmuleţul de 2-3 ori, mai întâi cu pauză la fiecare slide, ca să poată citi, traduce şi înţelege mesajul.
N.C.


vineri, 6 februarie 2015

Duminica Întoarcerii Fiului risipitor - ACTIVITATI PRACTICE

Activităţile de mai jos pot fi traduse şi adaptate:


[editare ulterioară] - Lucrând activitatea cu una din grupele mele de copii, am adaptat şablonul. Îl găsiţi aici: IERTARE şi IUBIRE - activitate practica
 

Jocuri: Oiţa pierdută




Vârsta jucătorilor: 4-10 ani
Numărul copiilor: cel puţin 5 jucători; cu cât sunt mai mulţi, cu atât creşte gradul de dificultate, atenţia este mai solicitată şi jocul mai interesant şi mai intens.
Materiale necesare: o masă răsturnată care să formeze, în marginea sălii, o ascunzătoare.
Text biblic: „Şi a zis către ei pilda aceasta, spunând: Care om dintre voi, având o sută de oi şi pierzând din ele una, nu lasă pe cele nouăzeci şi nouă în pustie şi se duce după cea pierdută, până ce o găseşte? Şi găsind-o, o pune pe umerii săi, bucurându-se; Şi sosind acasă, cheamă prietenii şi vecinii, zicându-le: Bucuraţi-vă cu mine, că am găsit oaia cea pierdută. Zic vouă: Că aşa şi în cer va fi mai multă bucurie pentru un păcătos care se pocăieşte, decât pentru nouăzeci şi nouă de drepţi, care n-au nevoie de pocăinţă.”  (Luca 15, 3-7)
Pentru cei mai mici:
Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale. Iar cel plătit şi cel care nu este păstor, şi ale cărui oi nu sunt ale lui, vede lupul venind şi lasă oile şi fuge; şi lupul le răpeşte şi le risipeşte.
Dar cel plătit fuge, pentru că este plătit şi nu are grijă de oi. Eu sunt păstorul cel bun şi cunosc pe ale Mele şi ale Mele Mă cunosc pe Mine.” (Ioan 10, 11-14)

Explicarea jocului:


  1.     Prezentarea textului biblic la nivelul vârstei copiilor participanţi. Ideea principală: Orice cioban, atunci când pierde o oiţă, lasă totul şi pleacă în căutarea ei. Tot aşa şi Dumnezeu, plin de iubire, ne caută atunci când ne îndepărtăm de El, venind după noi şi strigându-ne pe nume pentru a ne întoarce Acasă.
  2.  Copiii zburdă liberi, behăind ca nişte oiţe.
  3.  Animatorul anunţă venirea serii, când oiţele se opresc şi adorm. Apoi atinge pe umăr una dintre oiţe, care, în linişte perfectă, merge şi se piteşte în ascunzătoare.
  4.   Animatorul anunţă venirea dimineţii, când copiii deschid ochii şi trebuie să îşi dea seama care oiţă lipseşte, apoi încep să o strige cu toţii.
  5.  Oiţa pierdută iese la iveală şi se întoarce în turmă.
[Editare ulterioară:] Unul dintre copii este ales să fie păstorul şi el trebuie să îşi dea seama care copil lipseşte. Îl strigă cu toţii şi păstorul se duce după el. Se îmbrăţişează toţi.

Jocul continuă până când fiecare copil va avea ocazia să fie oiţa pierdută şi apoi găsită.

PLUS:  Pe copiii care nu au parte de foarte multă afecţiune în familie, jocul îi face să se simtă iubiţi şi valorizaţi.

Natalia Corlean, coordonator Centrul cultural Zestrea Buciumului
Adaptare după „Marea carte a jocurilor

Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor - prezentare PPS

Fiul risipitor cere partea sa de mostenire
Iisus a spus atunci pilda aceasta: "Un om avea doi feciori si a zis cel mai tanar din ei tatalui sau: Tata, da-mi partea ce mi se cuvine din avutie. Si tatal le-a impartit avutia".

Fiul risipitor ajunge in nevoie
"Si nu dupa multe zile, adunand toate, fiul cel mai tanar s-a dus intr-o tara indepartata si acolo si-a risipit averea, traind in desfranari. Si dupa ce a cheltuit totul, s-a facut foamete mare in tara aceea si el a inceput sa duca lipsa. Si, ducandu-se, s-a lipit el de unul din locuitorii acelei tari si acesta l-a trimis la tarinile sale sa pazeasca porcii. Si dorea sa-si sature pantecele din roscovele pe care le mancau porcii, insa nimeni nu-i dadea".

Fiul risipitor, caindu-se, se intoarce la tatal sau
"Dar, venindu-si in sine, a zis: "Cati argati ai tatalui meu sunt indestulati cu paine, iar eu pier aici de foame! Sculandu-ma ma voi duce la tatal meu si-i voi spune: Tata, am gresit la cer si inaintea ta; nu mai sunt vrednic sa ma numesc fiul tau. Fa-ma ca pe unul din argatii tai".

Parintele il primeste cu bunatate
"Si, sculandu-se, a venit la tatal sau. Si, inca departe fiind el, l-a vazut tatal sau si i s-a facut mila si, alergand, a cazut pe grumazul lui si l-a sarutat.
Si i-a zis fiul: Tata, am gresit la cer si inaintea ta si nu mai sunt vrednic sa ma numesc fiul tau. Si a zis tatal catre slugile sale: Aduceti degraba haina lui cea dintai si-l imbracati si dati inel in mana lui si incaltaminte in picioarele lui; si aduceti vitelul cel ingrasat si-l injunghiati si, mancand, sa ne veselim, caci acest fiu al meu mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat. Si au inceput sa se veseleasca".

Fratele cel mare se arata nemultumit
"Iar fiul cel mare era la tarina. Si cand a venit si s-a apropiat de casa, a auzit cantece si jocuri. Si, chemand la sine pe una dintre slugi, a intrebat: ce inseamna acestea? Iar ea i-a spus: Fratele tau a venit, si tatal tau a junghiat vitelul cel ingrasat, pentru ca l-a primit sanatos.
Si el s-a maniat si nu voia sa intre; dar tatal lui, iesind, il ruga. Insa el, raspunzand, a zis tatalui sau: Iata, de atatia ani iti slujesc si niciodata n-am calcat porunca ta. Si mie niciodata nu mi-ai dat un ied, ca sa ma veselesc cu prietenii mei. Dar cand a venit acest fiu al tau, care ti-a mancat averea cu desfranatele, ai junghiat pentru el vitelul cel ingrasat.
Tatal insa i-a zis: Fiule, tu totdeauna esti cu mine si toate ale mele ale tale sunt. Trebuia insa sa ne veselim si sa ne bucuram, caci fratele tau acesta mort era si a inviat, pierdut era si s-a aflat" (Lc. 15, 11-32).



 ***
Sursa: http://orthodoxeroumain.fr/dev/index.php/ro/toate-categoriile/copiii/resurse-cateheza/noul-testament/234-pilda-fiului-risipitor

luni, 2 februarie 2015

Duminica Vameşului şi a Fariseului - prezentare PPS

Zis-a Iisus pilda aceasta: Doi oameni s-au suit la templu, ca să se roage: unul fariseu şi celălalt vameş. Fariseul, stând, aşa se ruga în sine: Dumnezeule, Îţi mulţumesc că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi, adulteri, sau ca şi acest vameş. Postesc de două ori pe săptămână, dau zeciuială din toate câte câştig.
Iar vameşul, departe stând, nu voia nici ochii să-şi ridice către cer, ci-şi bătea pieptul, zicând: Dumnezeule, fii milostiv mie, păcătosului.
Zic vouă că acesta s-a coborât mai îndreptat la casa sa, decât acela. Fiindcă oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa. (Lc. 18, 10-14).



Sursa: http://orthodoxeroumain.fr/dev/index.php/ro/toate-categoriile/copiii/resurse-cateheza/noul-testament/238-vamesul-si-fariseul