Pages

sâmbătă, 19 mai 2012

Joc: "Bârfa fără fir"


E un joc pe care l-am găsit aici, un fel de "telefonul fără fir"

Moto: „Când nu mai sunt lemne se stinge focul şi dacă nu mai este nici un defăimător se potoleşte cearta.” (Pilde 26, 20)

Se joacă ca şi telefonul fără fir, dar copiii au de transmis fraze întregi, mai complicate. Cred că ar fi bine să fie pregătite de catehet înainte, pe bileţele. Exemple:
„Chiar mi-a plăcut rochia Cristinei, pentru că are dungi şi carouri. Totuşi, eu sunt mai plinuţă decât ea şi nu cred că mi-ar sta bine.”
„Dacă aş avea un câine, mi-ar plăcea să arate ca cel al Danielei, pentru că are urechi ascuţite şi când dă din coadă loveşte chestiile de pe măsuţa de cafea. E foarte amuzant.”

Văzând transformarea pe care o suportă mesajul trecând pe la mai mulţi vorbitori, copiii vor înţelege cum funcţionează bârfa şi răul pe care îl poate face.

Concluzie:
Câteodată nu ne putem abţine să nu bârfim, dar ar trebui să ne aducem aminte mereu ce uşor pot fi prost înţelese cuvintele noastre, sau schimbate. Ar trebui să ne străduim mereu să păstrăm exactitatea mesajului care ne-a fost transmis, şi să spunem mai departe doar lucrurile bune. Relaţiile dintre oameni ar fi mult mai bune.

joi, 17 mai 2012

Despre albine şi lumânări de ceară

Mi-a plăcut foarte mult ideea de a transmite copiilor frumuseţea albinelor şi a muncii lor şi preţuirea lumânărilor din ceară curată. Putem pleca de la povestea de mai jos:

Povestea lumânării: Cine vrea sa împrăştie lumina trebuie să reziste arderii

Povestea lumânării: Cine vrea sa împrăştie lumina trebuie să reziste arderii
M-aţi aprins şi vă uitaţi gânditori la lumina mea. Simţiţi bucurie în suflet? În mod sigur eu mă bucur, pentru că am un sens numai când ard. Nu sunt tristă, chiar dacă arzând, am devenit mai mică.
De fapt eu am doar două posibilităţi:
Prima, e să rămân întreagă. Asta ar însemna să nu fiu aprinsă şi atunci nu mă micşorez, dar nici nu-mi împlinesc rostul meu.
A doua, ar fi să răspândesc lumină şi căldură şi prin asta să mă dăruiesc chiar pe mine însumi. Asta e mult mai frumos decât sa rămân rece şi fără rost.
Şi voi, oamenii, sunteţi la fel. Când trăiţi numai pentru voi, sunteţi lumânarea neaprinsă, care nu şi-a împlinit rostul. Dar dacă dăruiţi lumină şi căldură, atunci aveţi un sens. Pentru asta trebuie să daţi ceva: iubirea, adevărul, bucuria, încrederea şi dorurile pe care le purtaţi în inimă. Să nu vă temeţi că deveniţi mai mici. Asta e o iluzie. Înlăuntrul vostru e mereu lumină.
Gândiţi-vă, cu pace în suflet, că sunteţi ca o lumânare aprinsă. Eu sunt numai o simplă lumânare aprinsă. Singură luminez mai puţin. Dar când suntem mai multe împreună, lumina şi căldura sunt mai puternice. Şi la voi oamenii e tot aşa, “împreună luminaţi mai mult”.


Coordonatorii de la clubul pentru copii "Peştişorul de aur" ne prezintă cum au pus în practică această lecţie despre albine, lumină şi curăţenie:

Activitate
Vârsta: 4-8 ani 
Obiective:
  • -         să recunoască albina între alte insecte;
  • -         să  povestească despre viaţa albinelor şi să afle felul în care se produce mierea şi ceara;
  • -         să înţeleagă rostul folosirii lumânărilor în cultul religios, în biserică, acasă;
  • -         să facă analogia dintre sintagma „Hristos este lumina lumii” şi lumina lumânărilor;
  • -         să-şi formeze şi să-şi consolideze unele abilităţi practice, specifice nivelului de dezvoltare motrică;
  • -         să confecţioneze lumânări din ceara.
Materiale necesare:
  • - imagini cu diferite aspecte din viaţa albinelor, pe suport electronic;  videoproiector;
  • - un fagure mare cu miere;
  • - foi din fagure de ceară, pentru confecţionrea lumânărilor şi sfoară de bumbac
Detalii despre desfăşurarea activităţii găsiţi aici: Despre albine; Hristos – Lumina lumii. Confecţionare lumânări, candelă

 

Rugăminte: Dacă ştie cineva de unde se pot obţine foi din ceară pentru lumânări, spuneţi-ne şi nouă la comentarii.
 N.

Un sprijin catehetic minunat: Peştişorul de aur

http://pestisoruldeaur-antimis.blogspot.com/


Am primit de curând un sprijin catehetic minunat, prin intermediul doamnei preotese Florina Jinga şi al Fundaţiei Antimis, care de câţiva ani se ocupă de Clubul de copii „Peştişorul de Aur”  de la Parohia Ortodoxă „Pogorârea Duhului Sfânt” din Timişoara.
În ideea că poate s-ar folosi şi alţii de lucrarea lor, au făcut un blog unde prezintă în mod practic o parte din activităţile desfăşurate cu copiii. Le puteţi găsi aici:
Lectură cu folos! (eu vreo două ore nu m-am putut dezlipi :))
N.


Sfeşnic de hârtie



Se taie coala A4 pe mijloc, se indoaie pe linie si se decupeaza. Zonele hasurate trebuie indepartate. 2 sfesnice se unesc pe linia de mijloc, fie cusute fie cu 2 capse. Se pot suspenda in clasa, pe o sarma.

marți, 8 mai 2012

Lecția CUM ne rugăm



Lecția despre CUM ne rugăm îi va ajuta pe copii să înțeleagă de ce ne rugăm așa cum ne rugăm în Biserica Ortodoxă. Mai jos sunt cîteva puncte directive pentru Lecție, dar și o activitate practică. Plus filmulețul „3 Pilde” cu partea Despre CUM ne rugăm.

1. Cînd intrăm în Biserică, încercăm să lăsăm în urma noastră grijile și problemele cu care ne confruntăm în lume: școală, teme, cor, mîine, ce avem pentru cină, etc… Începînd din naos (care are forma unei bărci) călătorim din ce în ce mai aproape de Dumnezeu în timpul slujbei.

2. În fiecare săptămînă, ne rugăm în același mod și săvîrșim/participăm la Sfînta Liturghie, scrisă de Sfîntul Ioan Gură de Aur încă din secolul V. Cuvîntul ”LITURGHIA” înseamnă lucrarea poporului. Participînd la Dumnezeiasca Liturghie alegem de fapt să îi dăm înapoi lui Dumnezeu din timpul pe care ni l-a dat El nouă. Aceasta este ”lucrarea/truda” noastră. Îi oferim lui Dumnezeu darurile noastre: timpul, atenția, rugăciunile, vocile. Și în mod tangibil îi dăruim pîinea și vinul, făcute de mîinile noastre din darurile pe care Dumnezeu ni le oferă: struguri și grîu.

3. Fiecare om din Biserică este unit cu ceilalți prin același Botez și prin aceeași credință. Suntem o familie, înconjurată de îngerii și Sfinții din Ceruri. În Biserica Ortodoxă Îl rugăm pe Dumnezeu cu toate simțurile să coboare în mintea, în trupul și în sufletul nostru.

+

Activitate – Rugați-i pe copii să așeze corect modurile în care ne rugăm lui Dumnezeu cu simțurile noastre. Dacă e posibil, ei pot să deseneze pe hîrtie colorată, sau aceste imagini pot fi tăiate și decupate din fotografii.

Urechile – Auzim cuvîntul lui Dumnezeu din Evanghelie și din Epistolele care se citesc

Vocile – Cîntăm laude

Mîinile - Facem semnul dătătoarei de viață Cruci

Nasul – Mirosim tămîia atunci cînd ne rugăm

Trupul – Ne plecăm capetele, ne aplecăm la pămînt și îngenunchiem pentru a ne ruga lui Dumnezeu

Ochii – Vedem lumina lui Hristos în fiecare candelă și ne îndreptăm rugăciunile către ferestrele cerului, icoanele

Gura – Gustăm Trupul și Sîngele lui Hristos

4. În cele din urmă, nu trebuie să uităm că Dumnezeiasca Liturghie se face pentru toată lumea și că prin această slujbă specială Dumnezeu ajută și salvează creația Lui. Nu numai că spunem rugăciuni pentru vreme, pentru mîncare și roade, pentru ocrotirea de pericole și pentru o viață plină de credință, dar ne rugăm și pentru ”pacea întregii lumi”. Chiar dacă la Biserica unde mergem noi de fiecare dată nu face zilnic Sfînta Liturghie, nu trebuie să uităm că în mănăstirile din întreaga lume, se face zilnic Sfînta Liturghie, fără încetare, ca o rugăciune constantă către Dumnezeu.

"Un preot rus ortodox a vorbit odată cu un pastor al unei alte confesiuni. Ultimul a tot vorbit despre lucrurile minunate pe care le face biserica lui pentru săraci și mediul înconjurător prin proiecte și mese sociale, voluntariat și altele. Apoi l-a întrebat pe preotul rus ce fac oamenii care sunt ortodocși? După o clipă de liniște, preotul rus a răspuns simplu: ”Noi facem Dumnezeiasca Liturghie””.

Materiale pentru Activitate:




Link-ul spre filmul 3 Pilde:
http://www.youtube.com/watch?v=_p5tv-KURdQ

Traducere E.T. după orthodoxeducation.blogspot.com

joi, 3 mai 2012

Tabere pentru copii organizate de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Înscrierile continuă în TABERELE MMB 2012 „Floare de Colț”  - Durău și „Izvoarele Bucuriei” - Neamț

1. Tabăra de Vară „Floare de Colț”   http://tabere.mmb.ro/
Locație: stațiunea montană Durău, jud. Neamț, la poalele Masivului Ceahlău

Participanți: 9-14 ani

Perioadaiunie – septembrie 2012 (11 serii); perioade disponibile la data de 2 mai 2012: 23-29 iunie, 7-13 iulie28 iulie-3 aug. (în această serie vor fi doar liceeni), 4-10 aug.11-17 aug.18-24 aug. și 25-31 aug.

Cost: 590 lei/ participant (7 zile / 6 nopți)

Activități:
- Ateliere tematice: Tir cu arcul, orientare turistică și supraviețuire în natură, muzică, comunicare, astronomie, slackline.
- Excursie de 1 zi în zona Vatra Dornei (Parcul Veverițelor, plimbare cu telescaunul, vizitarea muzeelor de științe naturale și cinegetică, etnografie).
- Drumeții
- seri tematice (cinema, karaoke, dans), „Seara Talentelor”,
- orientare turistică de noapte cu lanterne
- jocuri cu animatori
- Vânătoarea de Comori
-  foc de tabără.

Costul include:
Cazare la Hotel „Pelerinul” (stațiunea Durău, județul Neamț) în camere de 2 locuri, baie proprie
- 3 mese / zi
- excursie de 1 zi cu autocarul
- intrare la obiectivele turistice (muzee, telescaun) 
- materiale pentru ateliere și jocuri
- materiale sportive
- echipament și instructori de tir cu arcul
- premii și cadouri personalizate, diplomă de participare
- asistență medicală.

2.   Tabăra de Călărie „Izvoarele Bucuriei”   http://tabere.mmb.ro/

Locație: 1 km de Măn. Neamț., la Sediul Seminarului „Veniamin Costachi”

Participanți: 9-14 ani

Perioada14-20 iulie și 21-27 iulie 2012

Cost: 500 lei/ participant (7 zile / 6 nopți) 

Activități:
- 4 după-amiezi de inițiere în echitație cu instructori autorizați.
- 1 zi excursie zi în zona Neamț (Cetatea Neamțului, Muzeul „Ion Creangă” din Humulești, Mănăstirile Agapia și Văratec, Secu și Sihăstria)
- Ateliere tematice: Tir cu arcul, muzică, dans, origami și abilități practice, comunicare, slackline.
- Drumeții
- seri tematice (cinema, karaoke, dans), „Seara Talentelor”
- jocuri cu animatori
- Vânătoarea de Comori
- foc de tabără.

Costul include:
Cazare la căminul renovat al Seminarului „Veniamin Costachi” (la 1 km de Mănăstirea Neamț), în camere de 3 persoane, baie proprie
- 3 mese pe zi
- echipament și instructori autorizați de echitație și tir cu arcul
- excursie de o zi cu autocarul
- intrare la obiectivele turistice
- premii, diplomă de participare
- materiale pentru ateliere și jocuri

Condiții speciale pentru grupuri. Contactați-ne!

LOCURILE SUNT LIMITATE !
Pentru înscrieri, completați formularul de pe www.tabere.mmb.ro/inscrieri  sau contactați-ne la unul dintre numerele de telefon de mai jos.

Taberele MMB: bucurii în vacanța de vară...

Mihai: 0720 500 542
Vlad: 0729 889 229