Pages

joi, 17 noiembrie 2011

Repere pentru postul copiilor



1. Copiii până la împlinirea vârstei de 7 ani sunt dezlegaţi de pravila postului, putând mânca în tot timpul anului orice fel de alimente.

2. Pentru copiii de la 7-12 ani şi pentru credincioşii de orice vârstă care sunt cuprinşi de slăbiciuni şi suferinţe trupeşti pravila postului să fie obligatorie numai în zilele următoare:

a). Toate miercuri le şi vinerile de peste an, afară de acelea când este dezlegare la peşte;

b). Prima şi ultima săptămână din sfântul şi marele post al Paştilor şi tot aşa din postul Crăciunului;

c). de la 23 la 28 iunie (adică cinci zile din postul sfinţilor apostoli Petru şi Pavel);

d). de la 1 la 15 august (adică 2 săptămâni ale postului Adormirii Maicii Domnului);

e). Ajunul Crăciunului, Ajunul Bobotezei, 29 august şi 14 septembrie. Pentru celelalte zile şi săptămâni din timpul marilor posturi bisericeşti, copiii de la 7-12 ani şi credincioşii de orice vârstă care sunt suferinzi să fie dezlegaţi a mânca: peşte, icre, ouă, lapte şi brânză. - Enciclica Sf. Sinod 1956. 

Postul este o valoare care trebuie insuflată copiilor încă de mici. Nu însă cu forţa, de aceea cred că notele de mai sus sunt doar repere, nu reguli. Un copil poate să înceapă să postească nu doar de la 7 ani, ci de la vârste mult mai mici. Nu trebuie însă forţat. E bine să înţeleagă şi să îşi dorească el să postească.
Dacă pentru adulţi postul înseamnă şi nevoinţă (cantitate mai mică, renunţare la plăcerea gustului etc.), pentru copii e important ca postul să fie relativ uşor, deci să le gătim mâncăruri gustoase. Puteţi apela la tot felul de reţete. O carte special concepută pentru copii: Copilul vegetarian (conţine şi multe argumente pentru alimentaţia vegetală, dar şi un calup serios de reţete foarte bune). 
Pe lângă partea alimentară, copiii trebuie să înţeleagă şi partea spirituală a postului, fără de care nu este decât un simplu regim.
N.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu